Preskušanje igralnih naprav

Preskušanje igralnih naprav

Kontakt

Tehnična regulativa ločuje igralne naprave na:

  • igralne avtomate (simulirajo igre s kartami, koluti, kockami, ipd),
  • igralne mize (npr. rulete) in
  • žrebalne naprave (npr. loterije, tombole).

Raznolikost teh naprav zahteva številne preskusne postopke s področja mehanskih, električnih in drugih meritev, statistične preskuse za ugotavljanje naključnosti izidov iger, matematične analize pravil iger in simulacije iger za ugotavljanje deleža vračanja. Vse igralne naprave morajo imeti tudi na učinkovit način zaščiten dostop do tistih sklopov, ki omogočajo spreminjanje parametrov iger ali vplivanje na rezultate iger.

Pri sodobnih igralnih avtomatih je še posebej zahtevna kompleksna matematična analiza dodatnih iger (“bonus” ali “feature” game). Preveriti je potrebno tako operacijski sistem igralnega avtomata v segmentu obračunskega sistema (elektronski in mehanski števci) kot tudi komunikacije s periferijo in nadzornim informacijskim sistemom ter pravilno delovanje vplačilnih in izplačilnih enot. Sistem interne diagnoze in obvladovanja napak namreč ne sme dopuščati lažnih dobitkov, izgube priigranih dobitkov ali izgube bistvenih podatkov.

Pri igralnih avtomatih in nekaterih drugih igralnih napravah je ključnega pomena analiza programske opreme, s katero se ugotavljajo sistemske rešitve vseh postavljenih zahtev.

Igralne naprave, ki so hkrati tudi električni proizvodi, morajo izpolnjevati tudi vse predpisane zahteve za zagotavljanje električne varnosti in elektromagnetne združljivosti.

Pravne zahteve

Čeprav nas kot institucijo, ki že ima akreditacijo za certifikacijski organ za proizvode, vežejo stroge zahteve glede varovanja zaupnih podatkov, nepodvrženosti vplivom in nediskriminatornega obravnavanja vseh naročil, in čeprav smo člani številnih mednarodnih shem, ki imajo visoke zahteve glede zavarovanja poklicne odgovornosti (npr. CCA), je področje igralništva tako občutljivo, da moramo z vsakim proizvajalcem igralnih naprav posebej podpisati še dodatno pogodbo o zaupnosti.